Boost your Blue Leisure Business
Zingeving en spiritualiteit

Hoe kun je zingeving en spiritualiteit inzetten als vrijetijdsondernemer? Dat is de vraag die centraal stond tijdens inspiratiesessie Boost Your Blue Leisure Business op 7 juni 2023 in Emmen. Tijdens de inspiratiesessie gingen de sprekers en workshopleiders dieper in op hoe spiritualiteit en zingeving kan worden ingezet om de onderneming verder te brengen. Tijdens de sessie stelden de vrijetijdsondernemers een eigen programma samen, daarbij konden ze kiezen tussen 2 sporen.

Stel het leven centraal

De sessie werd afgetrapt door Keynote speaker Kees Klomp. Kees is ondernemer, adviseur, TEDx-spreker en auteur van de ‘’Betekeniseconomie’’. Ook is hij lector bij Kenniscentrum Business Innovation aan de Hogeschool van Rotterdam. Kees gaf de zaal stof tot nadenken. Want, werkt het huidige economische systeem eigenlijk nog wel vóór ons? ‘’Alles wat ooit goed was aan het systeem, is dat niet meer’’, stelt Kees. ‘’We stevenen af op een existentiële crisis. Onze grondstoffen raken bijvoorbeeld op en we putten de natuur uit.’’ Kijken we op een nieuwe manier naar het systeem, dan kunnen we nog tij keren. Stel bij het nieuwe systeem het leven centraal, niet de mens. Als we dat doen, dan krijgt alles een andere waarde.’’ Kees geeft hier een duidelijk voorbeeld van: ‘’De huidige economische waarde van een eik is 3.000 euro. Bekijk je de waarde van de eik op een andere manier en neem je ook de waarde mee als Co2 die de boom uit de lucht haalt en de verkoeling die het geeft op een zomerse dag, dan heeft die een eik ineens en waarde van 100.000 euro.’’

Spoor 1: Innovatieve businessmodellen

Het eerste spoor ‘’Innovatieve businessmodellen’’ was voor die ondernemers die aan de slag willen met innovatieve verdienmodellen en dienstverleningsconcepten op het terrein van spiritualiteit en zingeving. Tijdens de workshop: ‘Innovatieve ideeën uitwerken tot een gezond businessmodel’ van Erwin Wolthuis (schrijver van het boek Business natuurlijk, leiderschap met de natuur als mentor), kregen de deelnemers aan de hand van de principes van de natuur inzicht in hoe je je organisatie toekomstbestendig kunnen maken. De belangrijke noot? Als je ‘betekenis’ van jouw onderneming centraal stelt, dan is het belangrijk dat dit doorsijpelt door de hele organisatie. Kijk hierbij bijvoorbeeld kritisch naar de leveranciers waar je mee samenwerkt. Voldoet een leverancier niet aan jouw ‘betekenis’, dan passen ze niet langer bij jouw organisatie.

Bij de workshop ‘Innovatieve ideeën genereren’ van NHL Stenden Hogeschool docent conceptontwikkeling Theo de Jong, zijn de deelnemers actief aan de slag gegaan met nieuwe ideeën genereren. Tijdens een interactieve sessie kwamen er verrassende ideeën op tafel.

thumbnail_IMG_0145
thumbnail_IMG_0140

Spoor 2: Innerlijke reis

Spoor 2 is was voor die ondernemers die geïnteresseerd zijn in hoe het thema 'spiritualiteit en zingeving’ ingezet kan worden binnen de eigen onderneming, met als doel de mens binnen de onderneming en persoonlijke groei te laten doormaken, zodat vandaaruit ook de onderneming (weer) verder kan groeien. De eerste workshop werd gedaan door Lydia de Vries. Lydia is eigenaar van ‘Het Zonnepad’ een yogastudio en spiritueel centrum in Klazienaveen. Stress is voor ons allemaal een bekend fenomeen. Lydia geeft de deelnemers handvaten om hiermee om te gaan. Met een aantal ademhalingsoefeningen kun je je stressgevoelens ter plekke de baas. ‘’Het mooie is, je adem heb je altijd bij je’’, stelt Lydia.

Karel Jonker en Wendy Idzenga, gaan hier verder op in. Karel is van de Leefstijl Academie, waarbij hij uitlegt dat zingeving ontzettend belangrijk is om je medewerkers gezond en betrokken te houden. En dat dit ook heel praktisch kan zijn. Door medewerkers eigenaarschap en vertrouwen te geven en oog te hebben voor de privé situatie, kom je al een heel eind. Ademcoach Wendy Idzenga laat ons voelen je ademhaling doet voor je gesteldheid. Daarnaast laat Wendy ons inzien hoe een gebalanceerde dag eruit zou moeten zien. Hierbij valt op dat we rust moeten inbouwen in onze dag. Veel deelnemers erkennen dat ze iedere dag veel van zichzelf vragen en overdag geen rustmoment inlassen. Doe je dit wel, dan ben je relaxter én kun je beter slapen!

Gezond ondernemerschap1
Spiritualiteit en zingeving

NEEM CONTACT OP

Ben je ondernemer in de vrijetijdseconomie en wil je aanwezig zijn bij de volgende inspiratiesessie? Neem dan contact met ons op.

Scroll naar boven