VERHALEN

van studenten, kennisinstellingen en bedrijven

Blue Zone Innovations jaagt innovaties aan. Ze legt verbindingen tussen het Drentse bedrijfsleven, kennisinstellingen en studenten. Wat zijn hun verhalen? Wat doen de ondernemers, kennisinstellingen en studenten? Hoe ervaren ze de projecten? En hoe werken ze met Blue Zone Innovations aan de uitwerking van de thema's?

Benieuwd naar de ervaringen? Lees hun ervaringen hier.

HET VERHAAL VAN...

Aron

Ooit belden we met elkaar. Toen kwamen de sms’jes. Daarna de appjes en bijbehorende appgroepen, waarin je met 30 tegelijk berichten naar elkaar kan verzenden. Maar vandaag sturen we vaker ingesproken lappen tekst heen en weer. Snel een berichtje inspreken in een steeds sneller wordende wereld. In en wereld waarin iedereen druk druk druk is.

Zo’n iemand is Aron Lammerts van Bueren uit Westerbork. Aron volgt de versnelde opleiding business & administration aan het Alfa College en is tegelijk ondernemer van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland. Onder meer in de e-commerce en makelaardij. Hij excelleert in zijn opleiding en is een bezig bijtje. Het lijkt dan een vreemde overgang naar spiritualiteit, rust en ontspanning. Toch gaat dat ook vaak samen.

Even stilstaan

Mensen doen niet alleen yoga en mindfullness om stress of een burn-out te vorkomen, ze doen het juist ook om te groeien. Om even stil staan bij wat ze belangrijk vinden en rust vinden in hun dagelijkse werkzaamheden. Managers van grote bedrijven liggen dagelijks op de mat.

“Ik ben steeds bezig met gezonde voeding en wil meer gaan mediteren. Even stilstaan om daarna weer verder te gaan, ” zegt Aron. Hij werkt samen met zijn medestudenten aan het project om een predicaat te ontwikkelen voor Blue Zone Innovations. Groot denken en doen zit in zijn ondernemersgeest. Een van de doelen wat hij voor ogen heeft is om het predicaat zo op te zetten dat het een landelijk, erkend predicaat wordt.

Een doel voor ogen hebben

Aron was al bekend met de Blue Zone in Japan. In deze Blue Zone hebben veel mensen daar een  sterk gevoel van doel in het leven, een drijvende kracht. Oftewel Ikigai. Dat is ook te merken in zijn houding om de verplichte onderdelen van de opleiding te omarmen, energie te krijgen van het oplossen van problemen en de motivatie te hebben om altijd een stap verder te gaan.

“Ook al haal je hoge cijfers tijdens je opleiding en lijkt het me makkelijk af te gaan. Ik blijf uitdagingen zoeken! Ik kan alleen maar nog meer leren van mijn medestudenten en de ondernemers uit de regio.” Inspirerende karaktereigenschappen die passen binnen een team van studenten om het predicaat vorm te geven.

Interactie met elkaar

21e eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die studenten nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Samenwerken en communicatie zijn onderdelen van deze 21e eeuwse vaardigheden.

Samenwerken is een generieke vaardigheid die nauw aansluit bij communiceren. Bij communiceren ligt de nadruk meer op het effectief communiceren met anderen (je bewust zijn van je publiek en je communicatiedoel) en op zorgvuldig luisteren, terwijl het bij samenwerken vooral gaat om het omgaan met sociale en culturele verschillen in diverse teams, het managen van projecten en het begeleiden van anderen.

“Ik verwacht dat we met onze groep iets moois gaan neerzetten! Ik leer van de samenwerking en die pakken we effectief en praktisch op. Soms doen we dat door het sturen van spraakberichten naar elkaar omdat dit tijd scheelt.”

Blue Zone Innovations legt met deze opdracht de verbindingen tussen het Alfa College, de studenten en het bedrijfsleven. De opdracht draagt bij aan de ontwikkeling van de studenten, stuurt aan op samenwerking en onderlinge communicatie.

De gedachte is dat de studenten met deze opdracht niet alleen leren van de interactie met de docent en ondernemers, maar ook van de interactie met elkaar. Door samen te werken en daarbij te reflecteren op de eigen inbreng en die van anderen en op het groepsproces, wordt sociaal inzicht groter en ook persoonsvorming is erbij gebaat.

 

Aron
Nathalie

Nathalie 

Nathalie studeert aan het Alfa College in Hoogeveen. Ze volgt de opleiding business administration and control. Voor deze studie deed ze bouwkunde maar dat beviel haar minder goed. Nathalie zit nu helemaal op d’r plek.

De opdracht om samen met Blue Zone Innovations te werken aan vraagstukken uit het Drentse bedrijfsleven sprak haar aan. Niet alleen vanwege de creativiteit maar ook vanwege de maatschappelijke kant. “Ik kende de Blue Zones nog niet en wil er graag meer van weten. Ook hoe de thema’s van Blue Zone Innovations bij de ondernemers in Drenthe naar voren komen.”

Nathalie is nieuwsgierig, enthousiast en leergierig. Ze is zelf al bewust bezig met enkele thema’s zoals  gezond eten. “Voor een gelukkig leven moet je proberen niet zoveel te stressen en wanneer je merkt dat iets je teveel wordt, doe dan een stapje terug en praat er met iemand over. Dit lukt mij ook niet altijd maar zou ik het aan andere jongeren adviseren om wel te doen.”

Nathalie verwacht met het project nieuwe mensen te leren kennen, meer te leren over de blue zones en hoopt van Drentse ondernemers te horen waarom ze hun bedrijf hebben opgestart, hoe ze dat hebben gedaan en waarom ze koppelingen leggen met de thema’s van de blue zones.

Haar vader is ondernemer en was ze benieuwd of hij de thema’s ook gebruikt in zijn bedrijf.

“Toen ik hoorde dat Geopark De Hondsrug en DFW Vastgoed Jan Nijland de thema’s op verschillende manieren in hun bedrijf doorvoeren, wilde ik dit gelijk aan mijn vader vertellen. Zo krijg je mond-op-mond-reclame en hoop ik hem ook te inspireren om meer te doen met de 6 thema’s van Blue Zone Innovations."

Scroll naar boven