THEMA'S
van Blue Zone Innovations

WAT ZIJN BLUE ZONES?

Blue Zone Innovations is geïnspireerd op de vijf Blue Zones in de wereld; mysterieuze regio's waar mensen statistisch gezien het langst leven. Deze vijf locaties Sardinië (Italië), de eilanden Okinawa (Japan), schiereiland Nicoya (Costa Rica) Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië), lijken op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Wel zijn ze allemaal het hele jaar door relatief warm, vrij klein, afgelegen en dicht bij de oceaan. Maar de culturele verschillen wegen veel zwaarder dan deze algemeen gedeelde eigenschappen.

Dus wat is het geheim? Waarom hebben mensen in deze plaatsen, ondanks hun opvallende culturele verschillen, EEN grotere kans om 100 jaar te worden waarbij ze vaak hartaandoeningen en zelfs kanker ontwijken?

Auteur en ontdekkingsreiziger Dan Buettner, die de Blue Zones ontdekte (en de term bedacht) onderzocht wat deze gebieden en hun bewoners zo speciaal maakt en hoe we deze Blue Zone-magie in ons eigen leven kunnen brengen.

Het geheim is een leven zonder te veel stress, ook op oudere leeftijd een doel in je leven hebben, natuurlijke, gezonde voeding, voldoende lichte beweging en het samenleven in een hechte gemeenschap.

De onderwerpen van de Blue Zones heeft Blue Zone Innovations vertaald naar 6 'eigen' thema's. Deze vind je hieronder.

THEMA'S

BLUE ZONE INNOVATIONS

Lekker gezond & bewust eten en drinken - 479x479
Lekker gezond 4

“Eet gezond!” lijkt een mantra te worden in onze maatschappij maar als je aan men vraagt wat nu écht gezond is, blijkt dit lastiger dan gedacht.

Kijkend naar de vijf Blue Spots op de wereld, springen er een aantal voedingskeuzes uit: eet veel biologische groentes, peulvruchten en gezonde vetten, maar laat zuivel en vlees staan. Best simpel toch?!

Gezond ondernemerschap1

De wereld warmt op. We weten het wel, maar hoe gaan we ermee om? Er zijn tal van manieren om in te spelen op deze veranderende leefomgeving. Maar hoe?

Door mee te gaan met de tijd, innovatieve ideeën te implementeren en gezond te ondernemen wordt jouw bedrijf toekomstbestendiger!

gezond ondernemerschap 479x479
Sociaal netwerk en communitys 479x479
socialnetwerk en community's 1

Hoe kan het toch? Dat je in Okinawa overal gelukkige en gezonde ouderen tegenkomt?

Op plekken als Okinawa speelt sociale cohesie een zeer belangrijke rol. Kinderen zorgen voor de ouderen, maar ook leeftijdsgenoten houden een oogje in het zijl. Dit zorgt ervoor dat er een sociaal vangnet gecreëerd wordt. Deze bestaanszekerheid zorgt voor rust wat positief bijdraagt aan healthy ageing.

Spiritualiteit en zingeving

Ontdekken wie je bent en wat je écht wilt: makkelijker gezegd dan gedaan. Toch blijkt het dat inwoners van de Blue Zones goed op de hoogte zijn van hun intrinsieke motivatie, hun Ikigai. Zij zijn in staat antwoord te geven op vragen als: waarvoor word jij ’s ochtends wakker? Wat is jouw passie? Of waar werk je voor?  Vragen die essentieel schijnen te zijn om motivatie te vinden om te leven.

Ontspannen en bewust leven - 479x479
Natuurlijk bewegen - 479x479
natuurlijk bewegen 1

We weten dat sporten goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, dus zou je kunnen stellen dat regelmatig sporten zorgt voor een langere levensduur. Toch zie je, kijkend naar de Blue Zones op de wereld, niks van onze individualistische ‘sportschoolmaatschappij’ terug op deze plekken. Blue Zones zijn vaak dorpjes in de bergen, moeilijk bereikbaar en verstopt achter vele heuvels.

Omdat zij zichzelf niet vervoeren met een elektrische fiets maar juist met hun handen in hun eigen moestuintjes zitten, bewegen ze automatisch meer. Ze bewegen ‘natuurlijk’. En laat nou precies dat een factor zijn die meespeelt in hun langere levensloop!

onstpannen en stressbewust 1

Het zal je niet verbazen dat dag in dag uit stressen niet goed is voor je gezondheid en ook niet zal bijdragen aan een langere levensduur. Daarom is het van belang om na hard te hebben gewerkt, voldoende te ontspannen.

En dat niet alleen. Langer leven betekent ook bewust met je stress omgaan. Een beetje stress is oké, maar wanneer je merkt dat je lichaam tekenen begint te vertonen, zul je moeten ingrijpen. In verbinding zijn met je lichaam en deze signalen herkennen, is onderdeel van de Blue Zone theorie.

Spiritualiteit en Zingeving 479x479
Scroll naar boven