HET VERHAAL VAN GEERTS BEST

“We hebben een mening over Nederlandse boeren, maar we eten van over de grens.”

Geerts Best

Geert Lindenhols is een regeneratieve akkerbouwer en koolzaadteler uit Zuidwolde. Hij heeft het bedrijf Geerts Best.

Gezond en tastbaar voedsel produceren met de echte smaak van het product, dat vind hij prachtig. “In de ruim tien jaar dat ik koolzaad verbouw heb ik gezien dat het een geweldig gewas is met heel veel mogelijkheden. Het is zonde om die mogelijkheden niet volledig te benutten.” Daarom is Geert de olie uit het koolzaad gaan halen. Dat doet hij op een duurzame manier.

In zijn bedrijf Geerts Best gaat hij voor energieneutraal. Een inventieve windmolen zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. “Mijn tractors rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie. Zo ben ik altijd aan het bedenken en doen hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.” Geert laat zien hoe dat kan en hoe het werkt. Een eerlijkere keten voor hemzelf, maar ook voor een ander.

Een vergeten product terug op jouw bord

Naast koolzaad verbouwt Geert een ander geweldig duurzaam product: veldbonen. Veldbonen is een oud gewas dat we vroeger veel aten, maar net als andere voedingsmiddelen een beetje zijn vergeten. “Zonde! Ik probeer dat terug te brengen in het landschap en op het bord. Hier in Drenthe groeit iets moois!”

 Veldbonen zitten vol met plantaardig eiwit, meer dan 30%, en dat maakt het een goede vleesvervanger. Geert verwerkt het zelf tot een fijngemalen meel en dat is weer goed te gebruiken in de keuken zoals pasta’s. Meng bijvoorbeeld een derde veldbonenmeel bij je gehaktbal. Een oplossing om minder vlees te eten. Óf… een grotere gehaktbal!

vergeten producten

Weten waar je product vandaan komt

Een duurzaam product komt van dichtbij en hoeft zo weinig kilometers af te leggen van het land naar het bord. Zijn akkers liggen in Zuidwolde in het mooie Drenthe. Hoe lokaal wil je het hebben?

“We hebben een mening over Nederlandse boeren, maar we eten van over de grens,” constateert Geert. “De Nederlandse boeren produceren vaak voor de export en halen we ons eten uit het buitenland. Onze producten liggen in 180 streekwinkels en delicatesseshops. Dat zijn voornamelijk de regionale winkels waar mensen graag willen weten waar hun eten vandaan komt.”

 Mensen zijn steeds trotser op de oorsprong van hun voedsel. De groeiende bewustwording over duurzaamheid en lokale productie stimuleert consumenten om te weten waar hun eten vandaan komt. Trots op ambachtelijke boeren, kleinschalige producenten en lokale markten groeit. Deze trend bevordert niet alleen een gezondere levensstijl, maar ook een sterker gemeenschapsgevoel. Het besef van de herkomst van voedsel creëert een band tussen consumenten en producenten, waardoor mensen bewuster keuzes maken en genieten van een meer verbonden en duurzame voedselervaring.

Geerts Best als Blue Spot!

In lijn met het gedachtegoed van de Blue Zones, waar mensen opvallend langer en gezonder leven, groeit de trots op het kennen van de herkomst van ons voedsel. “Ook in onze regio's benadrukt men het belang van gezonde eetgewoonten, en dit heeft wereldwijd invloed.” Het bewustzijn over lokale, duurzame voedselbronnen sluit aan bij de principes van de Blue Zones, waar gemeenschappen sterk verbonden zijn en de nadruk ligt op gezonde, verse ingrediënten. Het besef van de oorsprong van ons eten draagt zo bij aan een holistische benadering van welzijn en een duurzamere levensstijl. Niet voor niets dat Geerts Best een van de ondernemers is die verbonden is aan Blue Zone Innovations: een Blue Spot!

geerts best 1

Meer weten over Geerts Best?

Neem dan een kijkje op zijn website!

Scroll naar boven